OVH 2000
20
APR
2012

Gastspreker dhr Hans Wiegel Voorjaarsvergadering Ondernemersvereniging Heeg

Posted By :
Comments : Off

De OVH2000 mocht dit jaar als gastspreker verwelkomen, Dhr. Hans Wiegel.

Dhr. Wiegel is in 1967 begonnen met zijn politieke loopbaan en heeft deze beëindigt in 2000 in die jaren was hij van 1982 tot 1993 commissaris van de koningin voor Friesland.

Dhr. Wiegel vertelt dat hij net terug is van Mauritius en kan daar door misschien wat wazig overkomen. Voor zijn vertrek had hij al nagedacht over wat hij met ons deze avond zou vertellen. Hij is immers 12 jaar commissaris geweest en weet waar de sterke en zwakke punten liggen in dit gebied.

In 1968 kwam hij als jong kamer lid op bezoek bij een vriend in de buurt van Oosternijkerk . Na wat rondgereden te hebben kwam hij een mooi boerderijtje tegen en is zo in Friesland terecht gekomen. De eerste ervaringen met Friesland waren speciaal, op kerstochtend werd hij wakker van muziek, jongeren van de harmonie speelden kerstliederen dit was een onroerende ervaring, ook de eerlijkheid viel hem op zo was de verbouwing van de boerderij lager uitgevallen dan begroot door de aannemer en dit werd eerlijk verrekent.

Dhr. Wiegel werd uitgenodigd op het statenjacht daar was ook Dhr. Rijpstra, toen de commissaris van de koningin van Friesland en die vroeg Wiegel of hij hem wou opvolgen, hij heeft hier geen spijt van gehad.

De sterke punten van Friesland vind hij de ondernemers, het zijn harde werkers die doorgaan na tegenslag en de vele kleine ondernemingen vind hij ook een sterk punt, de positie van Friesland is niet slechter geworden de laatste jaren. De kleinschaligheid trekt de mensen naar dit gebied, er moeten hier geen grote pretparken komen, dat past niet in het gebied.

Heeg heeft een goede middenstand die het niet gemakkelijk heeft. Ze moeten in één helft van het jaar het geld verdienen. In de winter is het uitgestorven en kan je veilig over straat. Hij vind het wel jammer dat de restaurants dicht zijn in de winter, dit vind hij niet verstandig en misschien kunnen de ondernemers afspraken onderling maken wie wanneer open gaat. Voor de winkels is het misschien mooi om langer open te zijn in de zomermaanden, Dhr. Wiegel is geen voorstander van de zondagsopening maar vind dat de ondernemers dit zelf moeten afwegen en met elkaar moeten overleggen.

Dhr. Wiegel woont inmiddels al weer een tijdje met veel plezier in Friesland in de buurt van Heeg en vond het dan ook fijn om langs te komen en om te spreken met de ondernemers van Heeg.

Over de schrijver