OVH 2000
03
JAN
2016

Nieuwjaarsspeech 2016

Posted By :
Comments : Off

Beste mensen,

In het bijzonder:

  • de leden van Iisclub Heech,
  • de leden Watersport Vereniging Heeg
  • de mensen van de Stichting Friese Tjottervloot
  • en onze ondernemers van OVH-2000.

 

Uit naam van het bestuur van de OVH-2000 wens ik u allen een gezond, sportief en succesvol 2016 toe.
Voordat ik van wal steek wil ik de WSH een groot compliment geven voor dit prachtige verenigingsgebouw. Makelaars vinden deze plek een ware A-locatie en menigeen zou hier in dit pand met zo’n giga uitzicht willen wonen/ werken. Ook de Friese tjottervloot heeft hier zijn onderdak gevonden. Een betere plek kan men voor deze historische scheepjes niet wensen.
Begin vorig jaar, in het voorjaar, hadden wij in Heeg het nodige commentaar op het aanblik van het bouwterrein. Bulten modder, een kapot gereden strandpad, afval en opslag van bouwmateriaal etc. Maar eerlijk is eerlijk: as mâl moai wurdt, dan is alles moai.

In 2014 was mijn nieuwjaarsboodschap: Winnen, lekker belangrijk.
Vorig jaar: Werom? Derom! Dit jaar begin ik met de kreet Toekomstverleden. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik deze titel niet zelf bedacht heb, maar gelezen heb in een zakenblad.

Toekomstverleden
U kent ze wel: de mensen die ver vooruit konden kijken, maar er niets mee gedaan hebben. Die in overleggen, vergaderingen, op de hoek van de straat, in de krant vertellen dat zij het zo nóóit hadden gedaan. Of anders. De gevolgen-de uitkomst al hadden voorspeld of …………Nu ja: deze mensen hebben last van een enorm toekomstverleden, een leven vol gemiste kansen.

Als we toch eens konden tijdreizen, dan zou ondernemen een stuk makkelijker gaan. Vooruit om te zien welke kansen we hadden moeten grijpen. Achteruit om te mijmeren hoe goed het vroeger wel niet was.
Mensen, een kans missen is pas erg als je op je luie gat bent blijven zitten. De moeite niet hebt genomen iets te ondernemen. Jullie hier allen, watersporters, schaatsers, ondernemers begrijpen dit maar al te goed. Je begint niet een zeilwedstrijd zonder kans te zien. Je organiseert alvast de schaatstocht ook al weet je dat wanneer het vannacht niet nog eventjes flink vriest je de tocht weer moet afblazen.

Ondernemers beginnen ook geen bedrijf zonder levenskansen. Het is een kunst dat sterke gevoel van de kansen zien liggen en ze beet te houden. Keuzes blijven maken, geen hypes maar trends blijven volgen. Het is daarom ook uiterst zinvol enige tijd te nemen om te luisteren, te kijken, proberen te begrijpen en te beoordelen hoe anderen het doen. Je zult verbaasd zijn hoe graag succesvolle mensen, vaak ook trotse mensen, willen vertellen hoe zij het hebben aangepakt.

Heeg herbergt veel ondernemende mensen. De lieden op straat en in de kroeg met het zgn. toekomstverleden horen er ook bij. Zij(!) houden je juist wakker en behoeden je voor een toekomst zonder ondernemen, voor een leven vol van gemiste kansen.
Dit jaar starten wij in onze gemeente SWF en dus ook in Heeg met het ondernemersfonds. Een fonds opgezet door ondernemers. Bedoeld om nieuwe plannen, ideeën, initiatieven gestalte te geven.
Tegen alle ondernemende mensen in Heeg zeg ik: onderneem. Af en toe winnen daarbij is belangrijk. Doe iets, en soms op de manier van Werom-Derom. En krijg vooral geen last van het toekomstverleden.

Folle lok en seine yn 2016.

 

Tjeerd Schrale
Voorzitter OVH-2000

Over de schrijver